Φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό

Φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό με ζαμπόν και γραβιέρα, με υπέροχη σάλτσα. Τόσο νόστιμο και εύκολο που πρέπει να το φτιάξετε όλοι. Δεν υπάρχει η συνταγή!

Φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό

Υλικά Συνταγής

  • 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
  • 100 γραµ. γραβιέρα
  • 4 φέτες ζαμπόν
  • 1 σκ. σκόρδο λιωμένη
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ ΤΟΠ ξίδι βαλσάμικο με μέλι
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό
  • 2 κ.σ γιαούρτι
  • Για την σάλτσα ντομάτα
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ ΤΟΠ ξίδι βαλσάμικο με μέλι
  • 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
  • 2 φλ. ψιλοκομενη ντομάτα φρέσκια ή εμπορίου
  • 2-3 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμενο πιπέρι


Εκτέλεση

Για να φτιάξετε το φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό με τυρί και ζαμπόν, μπορείτε να ζητήσετε από τον κρεοπώλη να σας ανοίξει τα φιλέτα κοτόπουλο για να τα γεμίσετε. Όμως μπορείτε και μόνοι σας με ένα μαχαίρι να χαράξετε οριζόντια τα φιλέτα κρατώντας ενωμένα τα δυο κομμάτια. Ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες βάζετε το ανοιγμένο φιλέτο κοτόπουλο και χτυπάτε με βαρύ αντικείμενο ώστε να γίνει πλατύ και λεπτό, με μεγάλη επιφάνεια, έτοιμο για γέμισμα.
Ετοιμάζουμε και ανοίγουμε όλα τα φιλέτα κοτόπουλο. Αλείφουμε τα φιλέτα και από τις δυο πλευρές με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και λίγη ρίγανη.
Γεμίζουμε κάθε φιλέτο με μια φέτα ζαμπόν και ένα κομμάτι γραβιέρα. Τυλίγουμε σφιχτά τα ρολάκια κοτόπουλο.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ροδίζουμε ολόγυρα τα ρολά για 6 λεπτά. 1,5 λεπτό από κάθε πλευρά να ροδίσουν ελαφρά. Σβήνουμε με το ξίδι βαλσάμικο με μέλι και αφήνουμε για 1′ στη φωτιά.
Όπως είναι τα ρολά μέσα στο τηγάνι, βάζουμε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 15΄ στους 200 βαθμούς C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τα αφήνουμε για 5′ να ανακτήσουν τα υγρά του ψησίματος. Κόβουμε τα ρολά σε χοντρές διαγώνιες φέτες. Βάζουμε λίγη σάλτσα ντομάτας στο πιάτο. Στήνουμε τα κομμάτια κοτόπουλο. Και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό. Συνοδεύουμε με λίγο γιαούρτι

Για την σάλτσα ντομάτας

Βάζουμε το λάδι στη φωτιά, σοτάρουμε το σκόρδο για 1′ και σβήνουμε με το ξίδι βαλσάμικο. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε για 10΄.
Πολτοποιούμε τη σάλτσα να γίνει λεία με πυκνή σύσταση. Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Αποσύρουμε από την φωτιά.

Λίγα μυστικά για το γεμιστό φιλέτο κοτόπουλο

•Φροντίστε όταν θα ανοίξετε τα φιλέτα, προκειμένου να αποκτήσουν μεγάλη επιφάνεια, μην τα λιώσετε και μην τα τρυπήσετε.
•Μαγειρέψτε το κοτόπουλο αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
•Η γραβιέρα που θα βάλετε στη γέμιση να είναι κομμένη σε χοντρά μπαστούνια ώστε να μη λιώσει στο ψήσιμο.
•Αν αλέστε την εύκολη σάλτσα ντομάτας, θα είναι πιο όμορφο το αποτέλεσμα αισθητικά στο πιάτο.
•Η σάλτσα πρέπει να είναι δεμένη και πυκνή χωρίς περιττή υγρασία.