Επεισόδιο στη Ρω με χαμηλή πτήση ελικοπτέρου της τουρκικής ακτοφυλακής - Τι λέει το Μαξίμου για το περιστατικό

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε αργά το βράδυ στη Ρω, όταν ελικόπτερο “αγνώστου ταυτότητας” έκανε χαμηλές διελεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε αντίδραση από τις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη περιοχή με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να αποχωρήσει άμεσα.

Το αρχικά,“αγνώστου ταυτότητας” ελικόπτερο ήταν τελικά ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων ήταν όσο έπρεπε δυναμική και αποτελεσματική. Το επεισόδιο έγινε περίπου στις 23.30 χθες το βράδυ.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για πυροβολισμούς, από ελληνικής πλευράς, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που μίλησαν στον ΑΝΤ1 και το Καλημέρα Ελλάδα, το περιστατικό αντιμετωπίστηκε βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου.
Πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο παραβίασης του FIR Αθηνών, καθώς την Κυριακή του Πάσχα έγιναν δύο παραβιάσεις στη νήσο Παναγιά, στις Οινούσσες, από δύο τουρκικά F-16.
«Δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο, λειτουργήσαμε προειδοποιητικά», υπογραμμίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας το περιστατικό που συνέβη το βράδυ της Δευτέρας στο νησί της Ρω.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα, «στο πλαίσιο της εκ του ασφαλούς προκλητικότητας της γείτονος, εγκυμονεί κινδύνους».
Όπως τονίζει το Μαξίμου, το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο, ωστόσο «λειτουργήσαμε προειδοποιητικά -αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε» .
Προσθέτει δε, πως δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν διότι δεν είχαμε παράβαση, «ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων -αν και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας- εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».
Πηγή πληροφοριών: militaire.gr- ANT1news.gr
enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια