Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λεμεσός: Η βυθισμένη εκκλησία που εμφανίζεται μόνο όταν κατέβει η στάθμη του νερού


Η τεχνητή λίμνη Κούρη είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Κύπρου που ανανεώνεται από το φράγμα του ποταμού Κούρη. Στα νερά του φράγματος βρισκόταν κάποτε το χωριό Άλασσα, οι κάτοικοι του οποίου μεταφέρθηκαν σε νέα τοποθεσία ακριβώς δίπλα από το φράγμα. Το παλιό χωριό βυθίστηκε στη λίμνη.


Σήμερα, εκτός από τα ερείπια της εκκλησίας, δεν υπάρχει κάτι άλλο στην περιοχή που να θυμίζει ότι πριν 3 δεκαετίες υπήρχε εκεί ένα χωριό. Όταν ο υδατοφράκτης υπερχειλίσει, το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Νικόλαου Άλασσας στέκει αγέρωχο πάνω από το νερό δημιουργώντας μιαν άκρως μαγική εικόνα.
Από αυτό το φράγμα τροφοδοτείται με νερό η Λεμεσός, αλλά και τα Κοκκινοχώρια. Σε περιόδους ανομβρίας το νερό μεταφέρεται με αγωγούς και σε άλλες περιοχές της Κύπρου.

Το φράγμα υπερχείλισε για πρώτη φόρα το 2004, 15 χρόνια μετά τη λειτουργία του και έπειτα το 2012 μετά τη μεγάλη ανομβρία του 2008, όπου σχεδόν όλα τα φράγματα της Κύπρου είχαν στερέψει εντελώς.
Η εικόνα του αλλάζει κάθε εποχή και η αλήθεια είναι πως το φράγμα είτε έχει είτε δεν έχει νερό, είναι απλά πανέμορφο. Όποτε το φράγμα υπερχειλίζει… οι Λεμεσιανοί το γιορτάζουν δέοντος με γιορτή, πανηγύρι και πυροτεχνήματα.
Πέρα όμως, από την κρυφή εκκλησία που εμφανίζεται κάποιες φορές τον χρόνο, το βυθισμένο χωριό αποτελεί έναν αρχαιολογικό θησαυρό που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον αρχαιολόγων.
Η μακραίωνη ιστορία του χωριού Άλασσα, ξεκινώντας από τον 17ο αι. π.Χ. τράβηξε το ενδιαφέρον της αρχαιολογικής σκαπάνης, η οποία έφερε στο φως μία σειρά από σπάνια ευρήματα.
Στην περιοχή ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο ανάκτορο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού όπως επίσης και πολλά ορειχάλκινα αντικείμενα. Επίσης τα ψηφιδωτά με τη Θεά Αφροδίτη, τα οποία πλέον στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού, ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Άλασσας.
Το 1988 πραγματοποιήθηκε σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ενώ το 1993 τα ευρήματα εκτέθηκαν στο Αμερικανικό αρχαιολογικό ινστιτούτο στη Ουάσινγκτον. Ακολούθησαν εκθέσεις σε Μελβούρνη, Σύντνεη, Κάμπερα και Λατιρόβη.

Πηγή: cyprusnews.eu http://www.diakonima.gr

Σχόλια

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΑΠΑ ΦΩΤΗΣ ΛΑΥΡΙΩΤΗΣ Ο «ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟΣ*» ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ


ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ-ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ ΓΕΡΟΝΤΑ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ 30 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ

Για αληθινό θαύμα έκαναν λόγο όλοι οι παριστάμενοι στη σημερινή Εξόδιο Ακολουθία του Γέροντα Νεκτάριου Βιτάλη. Ιερείς και πιστοί που έσπευδαν να τον ασπαστούν διαπίστωναν μια θαυμαστή ευλυγισία ακόμα και 30 ώρες μετά την κοίμηση του Άγιου Γέροντα.

π. Ανδρέας Κονάνος – Κάνε πιο γρήγορα το κλικ…

Εκπομπή Αθέατα Περάσματα του π.Ανδρέα Κονάνου  – Θέμα-“Μην απελπίζεσαι!

Αναγνώστες

Google+ Followers