Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η επική μάχη της Κρήτης (20-29 Μαΐου 1941)

Η μάχη για τη κατάληψη της Κρήτης κράτησε από τις 20 ως τις 29 του Μάη 1941. Στις 20-28 Μαΐου του 1941 έγινε η απόβαση των Γερμανών στο νησί, καθώς και η ταυτόχρονη ρίψη των αλεξιπτωτιστών. Οι Κρητικοί με τους συμμάχους: Βρετανούς, Νεοζηλανδούς και Αυστραλούς αντιστάθηκαν ηρωικά αλλά ηττήθηκαν. Όμως αυτή ήταν μια πύρρειος νίκη για τους Γερμανούς, γιατί τους προξένησε μεγάλες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό.

Η Κρήτη ήταν ο τελευταίος προμαχώνας της ελληνικής αντίστασης,οι ανάγκες του αλβανικού μετώπου έχουν αφαιρέσει και τα τελευταία τμήματα του ελληνικού στρατού που στάθμευαν στο νησί έτσι οι βρετανοί έχουν αναλάβει την ασφάλεια του νησιού ήδη από τον οκτώβριο του 1940.
1370 αεροσκάφοι,70 αποβατικά πλοία με 22.750 άνδρες συγκροτούν την δύναμη της Γερμανικής  επίθεσης.

Απεναντί τους:
31.500 βρετανοί, 11.500 έλληνες και 4000 ένοπλοι πολίτες αποτελούν την δυνάμη της συμμαχικής άμυνας.

Ο λαός της μεγαλονήσου έχει ξεσηκωθεί:
"Στις πρώτες επάλξεις της αντίστασης ο αδάμαστος κρητικός λαός, οπλισμένος με ότι βρίσκεται μπροστά του,γέροντες παιδιά και γυναίκες πολεμούν με μαχαίρια και πανάρχαια όπλα"
τηλεγραφεί ο άγγλος δημοσιογράφος Κρίστοφερ Μπάτλει

"Είναι υπέροχον το θέαμα να βλέπει κανείς τους χωρικούς όλων των ηλικιών να εκλιπαρούν όπως τους δωθούν όπλα"
αναφέρει στην εκθεσή του ο ταξίαρχος Βάζει
"Στα χωριά Γαλατάς,Αλικιανός και Βατόλακκος  η αντίσταση των κατοίκων είναι καθολική μόνο όταν τέλειωσαν και τα τελευταία πυρωμαχικά καταφεύγουν στα γύρω βουνά"

Τεράστιες ήταν οι απώλειες των γερμανών στη Κρήτη,ο ναζισμός πλήρωσε βαριά σε αίμα την επιχείρηση της Κρήτης,έχασε τον ανθό των αλεξιπτωτιστών του και το κυριότερο έχασε ένα δεκαήμερο κρίσιμο για την επίθεση κατά της Ρωσίας,ίσως το πιο κρίσιμο δεκαήμερο του μεγάλου πολέμου...

http://www.rafail.org/

Σχόλια

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΑΠΑ ΦΩΤΗΣ ΛΑΥΡΙΩΤΗΣ Ο «ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟΣ*» ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ


ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ-ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ ΓΕΡΟΝΤΑ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ 30 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ

Για αληθινό θαύμα έκαναν λόγο όλοι οι παριστάμενοι στη σημερινή Εξόδιο Ακολουθία του Γέροντα Νεκτάριου Βιτάλη. Ιερείς και πιστοί που έσπευδαν να τον ασπαστούν διαπίστωναν μια θαυμαστή ευλυγισία ακόμα και 30 ώρες μετά την κοίμηση του Άγιου Γέροντα.

π. Ανδρέας Κονάνος – Κάνε πιο γρήγορα το κλικ…

Εκπομπή Αθέατα Περάσματα του π.Ανδρέα Κονάνου  – Θέμα-“Μην απελπίζεσαι!

Αναγνώστες

Google+ Followers