Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάλυμνος: Το νησί των σφουγγαράδων και οι άγνωστες ομορφιές του (φωτό-βίντεο)

Όλοι τη γνωρίζουμε ως «το νησί των σφουγγαράδων» κι αυτό είναι το χαρακτηριστικό που «σφραγίζει» την Κάλυμνο. Το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων όμως δεν είναι μόνο αυτό. Παράλληλα με τους γραφικούς οικισμούς της και τις ειδυλλιακές παραλίες της, προσφέρει πολλές εμπειρίες εξερεύνησης και αναρρίχησης που πολλοί δεν γνωρίζουν ενώ στον Βαθύ ο επισκέπτης αντικρίζει ένα εντυπωσιακό φιόρδ.

Η Κάλυμνος βρίσκεται νότια της Λέρου και βορειοδυτικά της Κω και εκτιμάται πως η ιστορία της φτάνει στη νεολιθική εποχή, οπότε και κατοικήθηκε. Σήμερα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την παράδοση της σπογγαλιείας, για την οποία υπάρχουν τρία μουσεία.
Στο νησί δεν καταφτάνουν μόνο ταξιδιώτες που εκτιμούν τις θάλασσές της και τους νησιώτικους οικισμούς της αλλά και πολλοί λάτρεις της αδρεναλίνης που αγαπούν την αναρρίχηση, την κατάδυση, την πεζοπορία και τη σπηλαιολογία.
Στις παρυφές δύο αντικριστών λόφων βρίσκεται η πρωτεύουσα Πόθια με τα στενά δρομάκια, τα παλιά αρχοντικά αλλά και τα σπίτια των σφουγγαράδων. Κτίρια όπως το Δημαρχείο αποπνέουν αέρα ιταλικής αρχιτεκτονικής ενώ στον εντυπωσιακό ναό του Σωτήρος Χριστού το μαρμάρινο τέμπλο είναι του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.
Πολλοί οικισμοί γύρω από τη Χώρα αξίζουν την επίσκεψή σας αλλά αναμφίβολα επιβάλλεται μια στάση στον Βαθύ, την καταπράσινη κοιλάδα που καταλήγει σε βαθύ κόλπο. Το λιμανάκι της Ρήνας θυμίζει φιόρδ.
Η μορφολογία της Καλύμνου περιλαμβάνει απόκρημνα βράχια-μαγνήτη για τους λάτρεις της αναρρίχησης ενώ οι χαραγμένες αναρριχητικές διαδρομές στο νησί ξεπερνούν τις χίλιες. Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο βυθός της, με σπηλιές, υφάλους και ναυάγια που περιμένουν του δύτες να τα εξερευνήσουν.
Οι πιο παραδοσιακοί θα απολαύσουν τις πολλές και διαφορετικές παραλίες της Καλύμνου, από την αμμώδη ακτή του Μασουρίου μέχρι τα βότσαλα στα Βλυχάδια και από το κοσμοπολίτικο Καντούνι μέχρι ένα σωρό άλλες παραλίες στις οποίες ο επισκέπτης φτάνει μόνο με καΐκι.
ΚΑΛΥΜΝΟΣΚΑΛΥΜΝΟΣΚΑΛΥΜΝΟΣΚΑΛΥΜΝΟΣΚΑΛΥΜΝΟΣΚΑΛΥΜΝΟΣΚΑΛΥΜΝΟΣΚΑΛΥΜΝΟΣΚΑΛΥΜΝΟΣ
Kalymnos from Kieran Duncan on Vimeo.

Σχόλια

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΑΠΑ ΦΩΤΗΣ ΛΑΥΡΙΩΤΗΣ Ο «ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟΣ*» ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ


ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ-ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ ΓΕΡΟΝΤΑ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ 30 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ

Για αληθινό θαύμα έκαναν λόγο όλοι οι παριστάμενοι στη σημερινή Εξόδιο Ακολουθία του Γέροντα Νεκτάριου Βιτάλη. Ιερείς και πιστοί που έσπευδαν να τον ασπαστούν διαπίστωναν μια θαυμαστή ευλυγισία ακόμα και 30 ώρες μετά την κοίμηση του Άγιου Γέροντα.

π. Ανδρέας Κονάνος – Κάνε πιο γρήγορα το κλικ…

Εκπομπή Αθέατα Περάσματα του π.Ανδρέα Κονάνου  – Θέμα-“Μην απελπίζεσαι!

Αναγνώστες

Google+ Followers