ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Πολύ νόστιμα, γευστικά, τραγανά, μελάτα, ευωδιαστά, διεγείρουν τις αισθήσεις, μια παραλλαγή παραδοσιακής συνταγής από Κωνσταντινούπολη μεριά. 


Υλικά:

  • 1 λίτρο καλαμποκέλαιο
  • 1 ¾ του κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι του νερού σταχτόνερο (αλισίβα) η 1 ποτήρι του νερού 7up
  • 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ η λικέρ (βύσσινο
  • μπανάνα η ότι μας αρέσει)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • 350 gm ζάχαρη
  • ½ κουταλιού κανέλα αλεσμένη
  • ½ κουταλιού γαρίφαλο αλεσμένο
  • ½ κουταλιού σόδα σκόνη μαγειρικής
Για το σιρόπι:
  • 750 ml νερό
  • 750 gm ζάχαρη
  • 250 gm μέλι θυμαρίσιο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουτάλι βούτυρο
  • Χυμό από μισό λεμόνι
Για το γαρνίρισμα:
  • 350 gm καρυδόψιχα αλεσμένη
  • ¼ κουταλιού του γλυκού κανέλα αλεσμένη
Εκτέλεση: 

Για να παρασκευάσουμε σταχτόνερο (αλισίβα), περνούμε στάχτη από τζάκι που καίει ξύλα από κορμούς δέντρων, την κοσκινίζουμε σε τούλι από μπομπονιέρα για να μην έχει καρβουνάκια, χριζόμαστε 4-5 κουταλιές της σούπας στάχτη, την βάζουμε σε ένα ποτήρι με νερό, την ανακατεύουμε και την αφήνουμε πάνω από 12 ώρες να κατασταλάξει. 

Τέλος με μεγάλη προσοχή μεταγγίζουμε το νερό του ποτηριού σε ένα άλλο ποτήρι, προσέχοντας μην περάσουν τα κατακάθια. 

Σε 1 μεγάλο μπολ βάζουμε το καλαμποκέλαιο, την ζάχαρη, το σταχτόνερο η την 7up και ανακατεύουμε με το χέρι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, στην συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ η το λικέρ, το baking powder, την σόδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. 

Θα γίνει μια όχι σφιχτή ζύμη, πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ότι σχήμα θέλουμε( στρογγυλά η μακρόστενα) και τα κυλάμε πάνω σε ένα τρίφτη τυριού από την άγρια πλευρά, για να πάρουν το ανάγλυφο σχήμα, τα τοποθετούμε αραιά σε λαμαρίνες και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν, περίπου 30’ λεπτά. 

Σιρόπιασμα: 

Σε 1 κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα, το βούτυρο, και την βάζουμε στην φωτιά για να βράσουν, ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε. Όταν αρχίσει να δένει το σιρόπι ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, σιγανέβουμε στο ελάχιστο την φωτιά και βυθίζουμε για 1’-2½’λεπτά τα σχεδόν κρύα μελομακάρονα. 

Γαρνίρισμα: 

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα σε στρώσεις, φτιάχνοντας πυραμίδα. Σε κάθε στρώση γαρνίρουμε, με την ανακατεμένη καρυδόψιχα και κανέλα.



0 σχόλια

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ